Ensemble voor middeleeuwse muziek
play
pause
0:00/0:00
volume down
volume up
 
 

Het Hellums Paasspel

 

Vier concerten 

Koor van de Der Aakerk te Groningen. Zaterdag 4 april 2020, 20.00 uur, entree €24,-

Reserveren Groningen: Musica Antiqua Nova

 

St. Walfriduskerk, Hoofdweg 33 Hellum. Zondag 5 april 2020, 15.00 uur, entree €12,50

Reserveren voor Hellum kan via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Orgelpark te Amsterdam. Goede Vrijdag 10 april 2020, 20.15 uur, entree €22,50

Reserveren Orgelpark: Het Hellums Paasspel

Alte Rheder Kirche uit de 13e eeuw in Rhede (Emsland, D) vlakbij de Nederlandse grens (nabij Vlagtwedde) op Tweede Paasdag, 17.00 uur. Entree €15.00

Reserveren voor Rhede kan via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Rondreis

 Tweedaags rondreis langs Groninger kerken, met toelichting
met als afsluiting het Hellums Paasspel

Organisatie: Asgard Reizen

 

 

Het Paasspel uit Hellum

In dit kleine, ontroerende 12e -eeuwse paasspel wordt gezongen hoe de drie Maria’s ‘s morgens vroeg na de sabbat met reukwerk naar het graf lopen, terwijl ze zich afvragen wie de grafsteen weg zal rollen. Bij het graf aangekomen blijkt het graf al geopend te zijn, en de dode verdwenen; in een korte dialoog vertellen de engelen hen dat Christus is verrezen. 

Het 'Hellumse paasspel' is overgeleverd in een uniek, 12e-eeuws missaal, dat ooit in gebruik was in de St. Walfriduskerk van het Groningse Hellum.

Behalve in het uitgelichte koor van de Der Aakerk in Groningen zal het de dag erna ook in de 12e-eeuwse Walfriduskerk in Hellum zelf ten gehore worden gebracht. Op Goede Vrijdag zal het in het Orgelpark in Amsterdam worden uitgevoerd. Ter afsluiting zal Super Librum op Tweede Paasdag een vierde concert geven in de bijzondere Alte Rheder Kirche, in het Emsland (D), nabij Vlagtwedde. 

 

Super Librum o.l.v. Jankees Braaksma

Vrouwenschola: Nancy Mayer (US), Marian van der Heide, Maria Bayley (Portugal), Sofia Pedro (Portugal), Alice Boccafogli (Italië).

Jankees Braaksma bespeelt het door orgelbouwer Winold van der Putten gereconstrueerde middeleeuwse orgel, naar de afbeelding in het Rutland Psalter uit circa 1260, British Library MS add. 62925

Tomas Flegr (Tsjechië) bespeelt het middeleeuwse carillon, naar beschrijvingen van Theophilus (12e eeuw) gegoten door klokkengieter Simon Laudy

Regie: Ben Smit