Ensemble voor middeleeuwse muziek
play
pause
0:00/0:00
volume down
volume up
 
 

 

Het Hellums Paasspel

Vrijdag 7 april en zaterdag 8 april 2023 klinkt het Hellums Paasspel in de Akerk in Groningen en de Hippolytuskerk in Middelstum

In het kleine, ontroerende 12e-eeuwse paasspel dat afkomstig is uit Hellum (Gr) wordt gezongen hoe de drie Maria’s ‘s morgens vroeg na de sabbat met reukwerk naar het graf lopen, terwijl ze zich afvragen wie de grafsteen weg zal rollen. Bij het graf aangekomen, blijkt het al geopend te zijn, en de dode verdwenen; in een korte dialoog vertellen de engelen aan de Maria's dat Christus is verrezen. Het Hellums Paasspel is gebaseerd op een voor Nederland uniek, 12e-eeuws handschrift van een missaal, dat waarschijnlijk in gebruik is geweest in de St. Walfriduskerk van Hellum (Gr.) en bewaard wordt in Museum Catharijneconvent te Utrecht. Het Hellums spel behoort tot de vroegste spelen met regieaanwijzingen.

De vrouwenschola bestaat bij deze uitvoering uit Mariela Anazco, Alice Boccafogli, Marian van der Heide, Nancy Mayer en Mariana Pimenta.
Ze worden begeleid door Jankees Braaksma op middeleeuws orgel en Tomas Flegr (CZ) op middeleeuws carillon. 

Regie: Ben Smit

Programma en teksten Hellums Paasspel

 

Concert Akerk Groningen - Goede Vrijdag 7 april. Aanvang 20.00 uur
De uitvoering van dit authentieke middeleeuws paasspel uit de 12e eeuw door Super Librum, het Groningse ensemble voor middeleeuwse muziek in de Akerk Groningen op Goede Vrijdag 7 april 2023 vormt een onderdeel van de expositie Zwijgend Goud van Groninger Kerken. Deze expositie is te zien van 18 februari tot 18 juni 2023. Deze uitvoering van het Hellums Paasspel is een samenwerkingsproject van Stichting Super Librum en Groninger Kerken. 
Donateurs van Stichting Groninger Kerken krijgen een korting van 20% op de entreeprijs van € 25,00. 
Goede Vrijdag 7 april 2023 - Reserveren Akerk Groningen

Concert Hippolytuskerk Middelstum  - Stille Zaterdag 8 april. Aanvang 20.15 uur
Deze uitvoering op Stille Zaterdag 8 april  vindt plaats in de prachtige Hippolytuskerk van Middelstum. Deze kerk is een grote, vijftiende-eeuwse bakstenen kruiskerk en één van de mooiste voorbeelden van een laatgotisch kerkgebouw in Groningen. In juni '22 werd de kerk na een periode van bevingsschadeherstel weer geopend. Vooral de indrukwekkende gewelfschilderingen  van rond 1520, waar de scheuren dwars doorheen liepen, zijn weer in ere hersteld. 
Donateurs van de Culturele Raad Middelstum krijgen een korting van € 2,50 op entreeprijs van € 25,00.
Stille Zaterdag 8 april 2023 - Reserveren Hippolytuskerk Middelstum

Rutland orgel in de tentoonstelling Zwijgend Goud - 28 maart tot 8 april
Het bijzondere middeleeuwse Rutland orgel (incl. carillon) dat een wezenlijk onderdeel vormt in het Hellums Paasspel, is vanaf dinsdag 28 maart tot de verplaatsing naar Middelstum op zaterdag 8 april te zien in de tentoonstelling Zwijgend Goud in de Akerk in Groningen. Deze tentoonstelling is dagelijks (behalve maandag) geopend van 10.00 - 17.00 uur. De tentoonstelling (maar vanaf 8 april zonder Rutland orgel) duurt nog t/m 18 juni. 

Extra activiteiten in de Akerk rond het orgel - weekend 1 en 2 april
Op zaterdag 1 april en zondag 2 april zijn van 13.00 - 17.00 uur mensen van Super Librum aanwezig in de Akerk om u tekst en uitleg over dit bijzondere orgel te geven en misschien wilt u het zelf eens proberen te bespelen? Of u wilt eens als orgeltrapper aan de slag?  Ook dat behoort dan tot de mogelijkheden. Ook wordt beide middagen van 14.00 tot 14.45 uur een korte lezing gegeven over (de realisatie van) het Rutland orgel. 
Ticketverkoop tentoonstelling Zwijgend Goud

 

Het concert in de de Akerk wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen uit de Stichting J.B. Scholtenfonds en de Kunstraad Groningen 

 

Hellums Paasspel op Spotify

 

Recensies uit 2022   

'Erg mooi concert afgelopen zaterdag in een goedgevulde kerk van Garmerwolde. Het Hellums Paasspel, aangevuld met bij het Paasfeest passende middeleeuwse liturgische muziek. Bijzonder ook de begeleiding met middeleeuws orgel en klokkenspel, wat de meditatieve sfeer fraai versterkte.'

Musica Antiqua Nova

'KLINKENDE KLEI IN GARMERWOLDE.

Everhard Huizing & Jankees Braaksma schreven in 2017 het prachtige boekje 'Klinkende klei, Middeleeuwse muziek uit Groningen en Ommelanden', dat onlangs werd herdrukt.
Gisterenavond klonk de 'klei' in de eeuwenoude kerk van Garmerwolde hemels! Super Librum voerde hier o.a. het 'Hellums Paasspel' op o.l.v. Jankees Braaksma (tevens middeleeuws orgel en blokfluit). De persoon die het concert aankondigde, was door de nagalm nauwelijks te verstaan, maar de zangeressen (o.a. Marian van der Heide) van de Vrouwenschola zongen kristalhelder en zeer zuiver.
Het deed me denken aan de zang van de zusters van het klooster 'Notre Dame d'Hurtebise' in de Belgische Ardennen, waar ik ooit tijdens een wandeltocht enkele dagen vertoefde. Als buitenkerkelijke wandelaar was ik zeer onder de indruk van hun zuivere, vaak meerstemmige gezang tijdens de Vigiles, Lauden, Eucharistievieringen, Vespers en Completen. Ontroerend mooi, net als gisteren het concert door Super Librum! Deze middeleeuwse muziek biedt in deze bange tijden de troost van schoonheid.'

Hans ter Heijden