Ensemble voor middeleeuwse muziek
play
pause
0:00/0:00
volume down
volume up
 
 

 

De Weem, Westeremden

Vrijdag 20 oktober 2017, 20.00 uur

Opgave gewenst. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0596551415

Vanaf 19.30 is er koffie/thee. Na afloop hapjes en drankjes. Entrée 12.50

Thit was to there stunde

Een concert, een verhaal en beelden van muziek uit Middeleeuws Groningen
Super Librum speelt en zingt muziek uit onder andere Winsum, Hellum, Groningen, en Rostock. Daarnaast vertelt Jankees Braaksma aan de hand van prachtige afbeeldingen een verhaal bij deze muziek uit lang vervlogen tijden.
Marian van der Heide - sopraan
Jankees Braaksma - portatief, blokfluit

Organisatie: Museum Helmantel

 

Presentatie derde druk Klinkende Klei in

Boekhandel Van der Velde

A-kerkhof 45-47
9712 BC Groningen

Zaterdag 21 oktober 2017, 15.00 uur

Super Librum: Marian van der Heide en Jankees Braaksma

Ter gelegenheid van het verschijnen van de derde druk van Klinkende Klei (boek +CD) brengen de sopraan Marian van de Heide en de blokfluitist/organist Jankees Braaksma op zaterdag 21 oktober middeleeuwse muziek uit Groningen uit o.a. de Martinikerk, uit Winsum en van Rudolph Agricola ten gehore.

Klinkende Klei is deze middag te koop voor €19,90 (i.p.v. €21,90).

In 1476 schrijft de uit het Groningse Baflo afkomstige Roelof Huesman in een brief aan een vriend: ‘Momenteel woon ik in Ferrara en ben in dienst van de hertog. Mijn oude passie voor het orgelspel houdt me in leven. Mijn honorarium bedraagt vijf goudstukken en het zesde zit er aan te komen.’ Er klinkt trots door in die woorden. En met reden: de genoemde hertog is niemand minder dan Ercole I d’Este, een van de machtigste vorsten uit de Italiaanse renaissance.

In datzelfde jaar valt deze Roelof - hij is dan 31 jaar oud - de eer te beurt het academisch jaar te mogen openen van de universiteit van Ferrara. hij doet dat onder de naam Rudolphus Agricola, de naam waarmee hij dan al grote faam heeft verworven onder alle wetenschappers van zijn tijd.
Hoe kan het dat een uit de Groningse klei getrokken snotneus het in dat verre Italië zo ver schopte? Hoe heeft een zompige omgeving als Groningen en omstreken zo’n genie kunnen voortbrengen? Dit boek maakt duidelijk dat de noordelijke streken ook in de tijd van Roelof Huesman een bloeiend cultureel leven kenden, dat er veelvuldige contacten waren met ontwikkelde mensen elders en dat er al eeuwen welluidender muziek klonk dan we nu voor mogelijk zouden houden.

Klinkende klei vertelt over dit alles. Op de bijbehorende cd laat het ensemble Super Librum horen hoe deze muziek mogelijk ooit geklonken heeft

Door u aangeschafte Klinkende Klei wordt door ons gesigneerd