Ensemble voor middeleeuwse muziek
play
pause
0:00/0:00
volume down
volume up
 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogelandster Orgelfestival 2023

Woendag 24 mei, 20.00 uur

Oosternieland, concert door Ensemble Super Librum
Wim Diepenhorst (orgel), Jankees Braaksma (blokfluit en portatief) en Marian van der Heide (sopraan)

Entree: € 10 (inwoners gemeente Het Hogeland € 5).

Programma: Mit ganczem willen wunsch ich dir

Muziek rondom de reconstructie van een vijftiende-eeuws orgeltje uit Bologna. Dit bijzondere orgel werd in 2016 door Winold van der Putten in opdracht van de organist Liuwe Tamminga gereconstrueerd, naar een intarsia van een klein orgeltje (intarsia is inlegwerk met verschillende soorten gekleurd hout) in het koor van de St Petronio basiliek in Bologna. Repertoire uit de veertiende, vijftiende en begin zestiende eeuw klinkt uitstekend op een dergelijk instrument, zoals muziek uit de Faenza Codex, het Lochamer Liederbuch, het Buxheimer Orgelbuch en de vroege muziek van Cavazzoni. De stemming is nog pythagorisch; de reine kwinten en een wolfskwint, een viertal reine grote tertsen en mooie secundes passen bij de muzikale voorkeur uit de periode van ca. 1320-1490.

Super Librum is een ensemble voor muziek uit middeleeuwen en renaissance. Het ensemble wordt deze avond gevormd door Wim Diepenhorst (orgel), Jankees Braaksma (blokfluit en portatief) en Marian van der Heide (sopraan). Orgelbouwer Winold van der Putten is ook aanwezig en houdt een korte inleiding over het orgel.

Het is een boeiend programma, vol met virtuoze en ook contemplatieve muziek. We bewegen ons vooral in de vijftiende eeuw, maar we maken ook een uitstapje naar de zestiende eeuw, met muziek van King Henry VIII en de beroemde Cavazzoni. Verder muziek van Francesco Landini, Josquin Desprez en werken uit de Codex Faenza, uit de Codex Montecassino, uit het Lochamer Liederbuch en het Buxheimer Orgelbuch.